Síkságról a hegyre

Listen to your body: pulzuskontroll az izzasztó melegben is!

2017. július 02. 16:22 - Laczkó Ági

Egy teljes hónap van most két versenyem között, így újra jut idő rendesen edzeni! Először nagyon nehezen lendültem bele, egy kicsit megnyújtottam a Dolomiti verseny utáni regenerációs időszakot, de a következő héttől Tibi (az edzőm) nem csak átmozgatást írt ki, hanem kőkeményen meg is dolgoztat(ott).

20170602_053727_1.jpg

Minden futáskor pulzuskontroll alapján edzek: januárban megcsináltattam a teljesítménydiagnosztikát az Ensportnál és ott tudtam meg a pulzus zónáim határait. 

nevtelen2.jpg

Ezek a zónák alapján futok. Tibi nem időhöz kér távolságot, nem is távolsághoz követel idő eredményt, hanem a pulzus zónákhoz ír ki időtartamot, illetve megírja, milyen zónában fussam a kiírt távolságot. Tehát nem azt mondja, hogy fussak le 1,5 óra alatt 15 km-t, hanem másfél órán keresztül fussak pl. E2-ben, vagy úgy írja ki, hogy az edzés 15 km hosszú lesz, ezt E2-ben fussam le. (E2: a fenti táblázat alapján a pulzusom 172 és 189 közötti érték). Persze egy kb. tempót is kiír hozzá, így lehet számolni egy hozzávetőleges távolságot is a kiírt időtartamhoz, de nem ez a szempont. Ez csak egy terv. Van, hogy jobban variálja a pulzust, pl. a tegnapi edzésen:

nevtelen_2.jpg Vagy egy egyszerűbb eset:

nevtelen3.jpg 

Így folyamatosan kell figyelnem az órámat, mikor mennyi a pulzusom és fejben tartani, hogy mikor mekkora pulzussal fussak, hogy a TP-ben (TP: TrainingPeaks, ahol Tibi ellenőrzi az edzéseimet), zöld színű legyen az aznapi munka. :) 

Ehhez már teljesen hozzászoktam, hogy kontroll alatt kell tartanom folyamatosan magam, de most, hogy bejött a meleg nyári idő, egy kicsit felkavarta a számokat így az én gondolataimat is. Már éppen kezdtem kiborulni, hogy nagyon lassú tempónál is brutál hamar felszökik a pulzusom, és nem tudok olyan tempóban futni, mint egy hónappal ezelőtt. És mikor két egymást követő edzésen is szembesültem ezzel, eleinte az órámra gyanakodtam, hogy már megint rossz, hülyeséget mér csuklón és hogy alig várom, hogy megérkezzen a új... Aztán az is eszembe jutott, hogy lehet túl sokat pihentem Olaszország után? Tényleg ennyire visszaesett a teljesítményem? Teljesen kétségbeestem... Mint minden edzés után, ekkor is kommentben megírtam a gondolataimat Tibinek, aki végül megnyugtatott:

"Magas pulzus és tempó: Ebben a melegben sokszor (ezen a páratartalom is ront) az is nagy teljesítmény, hogy egyáltalán a távot kibírod.

A szervezet priorizál, mit kezdjen a benne lévő folyadékkal. Ez a következő:
- hűtés,
- keringés
- emésztés
Mivel a melegben a hűtés szent, a vérben lévő folyadék jelentős része izzadtság formájában távozik, kilép a keringésből. Ennek a következménye, hogy magasabb a pulzus, a sűrűbb vér kevesebb oxigént visz, nem tud behatolni a kis kapillárisokba gazdaságosan, vagyis megy fel a pulzusod, csökken a sebesség, romlik a hatékonyság. És közben melegszel fölfelé. Ami miatt meg más blokkoló mechanizmusok is életbe lépnek. Megoldás: arany középút. Alacsonyabb tempót elfogadni, nem mérgelődni, és kicsit magasabb pulzus tengedni. 5-8 ütéssel mehet feljebb minden zóna, ha rekkenő hőmérséket van, és kicsit el is lehet engedni a tempóból. Nyilván az "optimális sebességet" adom majd meg, de ha az idő miatt az nem megy, ne mérgelődj.
....
Pár dolog, amire érdemes figyelni ilyen melegben:
Elsősorban szerezz ha tudsz hipotóniás italt. Az lényegében egy higított izotóniás. Akár higíthatod a sajátodat is, vagy ha jársz olyan helyen, akkor az is megoldás, ha veszel. A lényege az, hogy a melegben többet izzadsz, mint hűvösebb időben, így többet kellene innod. Az izotóniás ehhez picit túl tömény. A szomjúság érzetet is csökkenti, és a töménysége miatt fel se szívódik annyira. A hiptóniás hígabb, de van benne minden nyomelem. Így iható a verseny közben folyamatosan, nem száradsz ki, de nem kapsz izomgörcsöt, mint a víztől kaphatnál."
A fentiek alapján remélem sokan belátjátok, hogy nem csak azért jó az edző, mert van, aki kitalálja helyetted, mi a jó edzés, mikor mire van szüksége a szervezetnek, hanem ha elakad az ember "út közben", akkor van, aki segít elmagyarázni mindent és segít megoldani a problémákat. 
Ági
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://siksagrolahegyre.blog.hu/api/trackback/id/tr912635531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása