Síkságról a hegyre

Futás fűszerezése

2017. augusztus 24. 07:54 - Laczkó Ági

Szinte minden kezdő futónál az első néhány edzés alkalmával előjönnek boka-térd-derék fájdalmak. Ez "normális", hiszen a testünk egy addig idegen terhelést kap, amihez hozzá kell szoknia (ezért is kell okosan, a fokozatosság elvét betartva futni). Ugyanakkor van, amikor később jönnek elő problémák. Sokat olvasom a fórumokon, hogy mindenki tanácsot kér, kihez forduljon, mi lehet a baja, mi mitől fájhat. Egy olyan idegen, ami kitudjahány km-rel arrébb ül egy monitor előtt nem fogja tudni megmondani, hogy mi bajod lehet... Ha nagy a gáz, tényleg orvoshoz kell fordulni! De nem feltétlenül kell megvárni ezt a pontot! Sőt... Érdemes előre gondolkozni és megelőzni a bajt! A futást ki kell(ene) egészíteni más mozgással is.... 

Úszás 

Jó, tudom... hideg a víz! Meg vizes lesz az ember... Meg a haj is tönkre megy úszás után... Meg mások meglátnak ruha nélkül... Mégis az egyik legjobb keresztedzés! Az úszással úgy át tudjuk mozgatni a testünket, izmainkat, hogy az inszalagok ne terhelődjenek. Nagyszerűen lehet fejleszteni a légzést és ha jó az úszószemüvegünk, még csinos úszó fiúkat/nőket is lehet látni! :) 

34334722456_efe5c527fa_o.jpg

Lazítás/Nyújtás 

Ha be akarod kötni nehézségek nélkül a cipőd 10 év múlva is, akkor tessék nyújtani! Ha csak hetente van rá időd, még az is jobb, mintha teljesen kihagynád. Csak egy fél óra... Cserébe nem rövidülnek meg az izmaid, a mozgáskoordinációd is javulni fog. Nem is beszélve arról, hogy a nyújtás alatt lazítasz, aminek csak pozitív hatása van! Millió gyakorlat megtalálható az interneten, én egy srác bő fél órás videóin látható gyakorlatokat szoktam elvégezni: https://www.youtube.com/watch?v=sPULneNy6L0

Erősítés 

Futás közben is fejlődnek az izmok, de nem az egész testünkben. Fontos, hogy erősítsük a törzsizmokat is, de azért nem árt, ha a lábakra is rásegítünk! Én TRX-et használok, ez egy speciális heveder, mellyel saját testsúllyal végezhetünk gyakorlatokat. Férfiak és nők kortól függetlenül az aktuális fittségi szintjüknek megfelelően tudnak vele edzeni. Növeli az erőt és az egyensúlyérzéket. Fejleszti az izmok robbanékonyságát, a koordinációt és erősíti az ún. core izmokat. 

8949016161_695c9cb5af_b.jpg

Masszázs 

Legtöbbször versenyek után szoktam elmenni masszázsra, olyankor a nagyobb terhelés miatt valahogy jobban tudom értékelni a masszőr erős kezeit! Közben igazán el tudok lazulni, olyankor tényleg ki tudom magam kapcsolni! Ellazít kívűl-belül! Imádom!  

Gyógytorna 

Először a térdműtétem után jártam napi szinten gyógytornászhoz, aminek köszönhetően villámgyors volt a felépülésem. Ezt követően Tibi javasolta, hogy ne hagyjam abba, hiszen a futás közben elég intenzív terhelést kap a térdem. Terepen főként! Egy ideig elhagytam a gyógytornát, de érezhető volt a speciális torna hiánya.  

Érdemes felkeresni egy szakembert, nekem most egy elég jót sikerült találnom Vácon! Nem csak begyakoroljuk a "házi feladatot", hanem előtte fellazítja a szalagokat, a hasznosabb munka végett. Ha elmész egy gyógytornászhoz, megtanulod a gyakorlatokat, nem kell folyton járnod hozzá... Egyszerűen csak szánj rá otthon 15 percet az átmozgatásra. Hidd el, ezek az apró mozgásokkal elkerülhető a későbbi sérülés/fájdalom! 

life-fitness-house-1230004_960_720.jpg

Sokszor örülök, ha egyáltalán a futó edzésre van időm, nagyon nehéz a többit is beilleszteni... Mégis javaslom mindenkinek, hogy egészítsétek ki a futást! Addig sem kell azon gondolkozni, mi legyen a holnapi ebéd... ;) 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://siksagrolahegyre.blog.hu/api/trackback/id/tr912773862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.08.25. 06:52:00

Milyen térdműtéted volt? Megadnád a Váci gyógytornász elérhetőségét? B.

Laczkó Ági 2017.08.25. 14:05:52

@Burgermeister: Kedves Burgermeister,
6 évvel ezelőtt volt egy motoros balesetem, amikor a térdem jelentős sérülést kapott... Első műtét alkalmával a lebenyt távolították el, de sajnos a térdem egyáltalán nem javult, néhány hónap után a járás is nehezen ment. Tavaly novemberben feküdtem ismét műtőasztalra, ahol kiemelték a térdkalácsom és megrövidítették a négyfejű combizom ínt. A műtét óta újra 100%-osan működök! :)
A váci gyógytornász: (FizioCare) dr. Orosz Zsuzsanna 06203352452 (ha neked veszi fel, írj neki sms-t).

Burgermeister 2017.08.25. 17:10:44

Térdkalács helyett mit kaptál? Protézist? Nem írtad meg, hogy mi van helyette.

Laczkó Ági 2017.09.01. 08:05:22

@Burgermeister: Kedves Burgermeister, A térdkalácsomat nem vették ki, minden eredeti maradt! :)
süti beállítások módosítása