Síkságról a hegyre

Törődj a cipőddel!

2018. december 13. 16:02 - Laczkó Ági

Azt szokták mondani, hogy a futáshoz elég, ha veszel egy cipőt és már sportolhatsz is. Ez tényleg nagy részben igaz! A futócipő valóban meghatározó szereplő a futásban, így elég nagy odafigyelést igényel. Nem csak a kiválasztásban, hanem a karbantartásában egyaránt.

20181212_140258.jpg


A cipőt nem egy hétre választjuk, hanem akár 1000 km-t is futni fogunk benne. Ahhoz, hogy minél tovább megtartsa tulajdonságait, használat után ugyanúgy ápolnunk/tisztítanunk kell, ahogy pl. a ruházatot is. A terepfutók cipője a nyár kivételével szinte mindig koszos lesz az edzés után, de az utcai futók sem mindig úszhatják meg.

Mi lesz, ha nem takarítod? Hiszen nem büdös, csak kicsit koszos… Tél van, a hóban úgyis tiszta lesz!

Na igen, a hó kívülről valóban letakarítja a kosz nagy részét, de mi van a szövetbe ragadt szennyeződéssel? Ha nem figyelünk rá, rendkívül lecsökkenti a cipőnk élettartamát. A cipő szálait megrongálja, sőt, a talpba is bepréselődik, így hamarabb szétfoszlik, tönkremegy. Ne legyünk restek pár percet szánni rá, hiszen egy jó futócipőnek magas az ára. Nem mindegy, hogy azt a cipőt fél évig, vagy akár 1-2 évig tudjuk edzésekre használni.

Mégis hogyan takarítsd? Mosógépben vagy kézzel?

Ez egy elég kényes kérdés. Vannak, akik meg vannak győződve arról, hogy cipőt tilos mosógépbe rakni, mások szerint viszont lehet. Nos, én megértem, hogy miért mondják: ne tedd mosógépbe. Tönkrement az egyik kedvenc cipőm a gépi mosás alatt. De nem a mosógép miatt, hanem mert rossz programot választottam. Viszont, ha nem gépben mosod a cipőt, hanem nedves ronggyal tisztítod, akkor csak a felületét tisztítod meg a cipőnek, a varrás között és az anyagban ott marad a szutyok. Ekkor jöhetne az, hogy beáztatod a cipődet, és úgy dörzsölöd át, de így nem csak a külső részét koptatod fölöslegesen, hanem a dörzsöléstől a szálak is rongálódnak. Gondolj csak bele… Ha egy felsődet megvizesíted és elkezded egy szivaccsal suvickolni, kibolyhosodik, elvékonyodik az anyag. A cipőddel is ugyanez fog történni. Ami nekem bevált: hideg vizes, kímélő, „kézi” mosóprogram centrifuga nélkül. Hogy miért? Ha nem veszed le a hőmérsékletet, a cipő sarkának merevítése bánhatja, a centrifuga pedig összetöri a cipőt. A száradás ugyan több időt vesz igénybe, de így tudod megnövelni az „életét” a cipődnek.


Vigyázz rá, hiszen a futásaid alapja a futócipőd!

29103677_1037984736356225_1100252501044625408_n.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://siksagrolahegyre.blog.hu/api/trackback/id/tr4514477870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.12.14. 04:23:19

Mosogépben ne! A rászáradt sarat, egyebet le kell ütögetni a talpáról és a többi részt lekefélni. De a legjobban a harmatos fűben futástól tisztul.

Laczkó Ági 2018.12.14. 06:27:39

@Burgermeister: Kedves Burgermeister! Köszönöm, hogy megosztottad a számodra leginkább bevált módszert!
süti beállítások módosítása