Síkságról a hegyre

Edzést tervezel? Itt egy kis segítség hozzá...

2019. február 06. 11:25 - Laczkó Ági

Hétköznapokon szinte mindig rohanásban vagyunk: munka, edzés, vásárlás, (ha van) párkapcsolat, okosan kell elosztani, hogy jusson idő mindenre. Ezért általában az emberek az edzéseiket is igyekszenek közel az otthonukhoz végezni, így sokaknak csak hétvégén van lehetősége kimenni terepre. Viszont ilyenkor nem kell foglalkozni semmivel, bátran tervezhetünk hosszú (több órás) futásokat is. Na de mégis merre tervezzük ezeket? És hogyan? Mi van, ha több órás edzésre nem lesz elég a folyadék, amit viszünk magunkkal? Minden hétvégén új útvonalat tervezzünk? Vagy menjünk mindig ugyanarra? Van egy nagyon praktikus megoldás! :)

fb_img_1549443167008.jpg

Minden hétvégén az ország több pontján rendeznek az erdőkben/hegyekben olyan eseményeket, amik igazán megkönnyítik a dolgunkat; ezek a teljesítménytúrák. Egy ilyen rendezvényt úgy kell elképzelni, hogy egy napon több távra van lehetőség nevezni (csekély összeg ellenében), majd egy terepfutó versenyhez hasonló szolgáltatásokban részesülünk: pálya jelölés, frissítőpontok, teljesítést igazoló oklevél/kitűző. Természetesen főként gyalogos a legtöbb nevező, de már egyre elterjedtebb a terepfutók körében is.

fb_img_1549447155934.jpg

Legtöbb esetben a teljesítménytúra előtt már lehet tájékozódni az útvonalról, sok esetben a gps track is fel van töltve, de a startban mindenképp kapunk egy térképet, amin az útvonal érthetően jelölve van. A túra útvonalának betartását szükséges igazolni: kijelölt pontokat érintve be kell gyűjteni igazoló pecsétet/matricát/vagy akár megadott kérdésekre kell válaszolni. (pl. Ágnes-rét: Mi a sárga útjelző tábla kódjának utolsó három karaktere?) Legtöbb esetben ezeken a pontokon frissítőre is lehet számítani (étel-ital), így nem kell aggódni az energiapótlás miatt! Általában az útvonal szalaggal van jelölve, de vannak olyan szervezők, akik csak a felkeresendő pontokat adják meg és tetszőleges úton lehet őket érinteni. Miután minden pontról begyűjtöttük a szükséges igazolást, a célban oklevelet, kitűzőt és még ebédet is kapunk!

Én nagyon szeretek ilyen rendezvényekre eljárni, hiszen így nem egy unott útvonalon futok minden alkalommal, hanem változatos helyeken, sokszor olyan számomra új ösvényeken futok, amik teljesen feldobják az edzéseket. Ráadásul új ismerősöket/barátokat szerezhet az ember és minden teljesítménytúra egy új, klassz élmény! :)

fb_img_1549444817424.jpg

Ha kedvet kaptál, de nem tudod, hogy merre tájékozódj, itt lehet keresgélni: https://tturak.hu/turanaptar

Jó futást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siksagrolahegyre.blog.hu/api/trackback/id/tr1414611038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása